Биткойнът е по-вреден за околната среда от производството на месо и добива на петрол

Биткойнът е по-вреден за околната среда от производството на месо и добива на петрол Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи в САЩ установиха, че биткойнът, най-популярната криптовалута в света, причинява много повече щети на околната среда, отколкото производството на месо и почти толкова, колкото петрола

Това съобщава Gismeteo, позовавайки се на специалисти от университета в Ню Мексико.

Учените са установили, че между 2016 г. и 2021 г. емисиите на парникови газове от биткойн са се увеличили от един метричен тон на монета до 113 тона на монета.

В същото време се отбелязва, че всеки биткойн, добит през последната година, е струвал 11 000 долара щети за климата, което възлиза на 3,7 милиона долара за цялата година.

Отбелязва се, че биткойнът е индустрия за милиарди долари, която е причинила щети на климата с 35% от пазарната си стойност за период от пет години. Според експерти, ако вземете един долар от биткойн, то  около 35 цента от него са щети, причинени на  климата.


В същото време щетите от биткойна са по-големи, отколкото от производството на месо, където тази цифра е 33 цента, а за добива на злато е само 4 цента, въпреки факта, че нито една от тези индустрии не се счита за екологична.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: