Китай и Русия се опитват тайно да атакуват американския долар

Китай и Русия се опитват тайно да атакуват американския долар Снимка: russia-briefing.com

Двете страни работят заедно, за да свалят щатския долар от световния Олимп, пише руският сайт 1prime.ru, позовавайки се на статия за американското издание Foreign Policy с автор Зоуи Лиу, експерт по международни отношения с Китай.

Тя смята, че на срещата на върха на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), проведена този месец, участващите страни са постигнали напредък в тази посока, като са подписали пътни карти за разширяване на търговията в местни валути и са се споразумели за разработване на собствени алтернативни финансови системи.

Според авторката, срещата на ШОС е доразвила финансовата политика на Китай и Русия, които възнамеряват да намалят зависимостта си от финансовите системи на западните страни. Цитираната Зоуи Лиу смята, че влошените отношения на страните от ШОС със западните страни насърчават инициативи за търсене на алтернатива на „зелената“ валута – макар че реално в такива отношения е само Русия и донякъде Китай. 

Подобни опции са привлекателни най-вече за Русия, чийто финансов сектор е подложен на безпрецедентен натиск в режима на санкции. „Факт е, че правителството на САЩ не може да попречи на членовете на ШОС да използват алтернативни валути за търговия и инвестиции в рамките на блока“, коментира предполагаемите намерения на тези страни Зоуи Лиу.

Тя обяснява, че това ще направи страните от ШОС по-малко уязвими от западните санкции, (на които отново само Русия е обект), и в същото време ще намали зависимостта от долара и влиянието на американската валута върху целия финансов свят.

Сайтът 1prime.ru цитира статия и на американски икономист на име Джеймс Рикардс, публикувана в американското идание The Daily Reckoning, но не посочва линкове към нито един от двата материала. 

Според 1prime.ru, Рикардс твърди, че санкциите и изключването на руските банки от системата SWIFT “за пореден път показаха на Москва и Пекин ненадежността на западните партньори”. Той обаче все пак уточнява, че от всички страни в ШОС, само Русия и Китай търсят алтернативна търговска валута, насочена срещу доминиращата роля на шатския долар на международните пазари.

И двамата посочени автори всячески се опитват да потвърдят тезата на Владимир Путин, че антируските санкции на САЩ и ЕС са нанесли щети преди всичко на тях самите, хвърляйки ги в енергийна криза и инфлация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: