Протести в Лондон: "Обложете с данъци богатите!"

Протести в Лондон: "Обложете с данъци богатите!" Снимка: Стопкадър Euronews

Стотици демонстранти се събраха пред жп гара Кингс Крос в Лондон, за да протестират срещу поскъпването на живота

 Те държаха плакати и транспаранти с надписи „Облагайте богатите, не атакувайте бедните“, „Подкрепете стачките“ и „Всички имаме нужда от увеличение на заплатите“.

Участниците в акцията, подкрепена от много неправителствени организации и синдикати, остро критикуваха икономическата политика на управляващата Консервативна партия. — Стига ни! – скандираше тълпата.

Натискът върху новия британски премиер Лиз Тръс се засилва. По-малко от четири седмици след встъпването си в длъжност и само седмица след публикуването на минибюджет за намаляване на данъците на най-богатите на фона на кризата с разходите за живот, повече от 50% от анкетираните британци казаха, че тя трябва да напусне.

През лятото Тръс победи бившия министър на финансите Риши Сунак в борбата за лидерството, обещавайки незабавно намаляване на данъците и фокусиране върху стимулирането на икономическия растеж въпреки прогнозите за рецесия в Обединеното кралство.

Но когато новият министър на финансите, Куази Квартенг, разкри планове за намаляване на данъците миналата седмица, те изглежда са отишли ​​по-далеч от очакваното от мнозина, премахвайки най-високата ставка на данъка върху доходите и премахвайки тавана на банковите бонуси. Това предизвика нестабилност на пазарите и доведе до падане на националната валута.

Тръс призна, че обявяването на нейния финансов план за стимулиране на растежа "предизвика смущения в националната икономика", като настоя, че са "предприети решителни действия за контрол на финансите на страната", отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: