Европейският съюз затяга мерките за сигурност около газопреносната си инфраструктура

Европейският съюз затяга мерките за сигурност около газопреносната си инфраструктура Снимка: Euronews

След предполагаем саботаж, довел до течове от Северен поток 1 и 2, ЕС заяви, че е подготвен да посрещне адекватно всякакви атаки срещу европейските енергийни мрежи.

Видео, заснето от датски военен самолет във вторник следобед, показва как повърхността на Балтийско море кипи, в резултат от изтичането на газ от трите дефектирали тръби на Северен поток. Датската морска агенция наложи забранителна зона от пет морски мили в района на течовете и предупреждава корабите, че има риск изтичащият газ да се възпламени „над водата и във въздуха“ и да блокира движението им, съобщи Euronews.

Експерти от Норвегия и Дания казват, че преди да се появат признаците за течовете, в района на Балтийско море са регистрирани експлозии. Министърът на енергетиката на Норвегия допълни, че в близост до офшорните петролни и газови платформи на страната са забелязани неидентифицирани дронове. Норвежката полиция разследва случаите

От своя страна полицията на Швеция  е започнала наказателно разследване за "груб саботаж" по тръбопроводите Северен поток 1 и  2, а шведското звено за управление на кризи, активира наблюдението на ситуацията.

Във вторник след разговор на външните министри на Швеция, Дания и Норвегия, трите страни повишиха наблюдението и мерките за сигурност на енергийната си инфраструктура. Министърът на отбраната на Дания заяви, че няма опасения за сигурността в региона на Балтийско море, макар че очаква Русия, при значителното си военно присъствие там „да продължи да дрънка оръжия“.

Правителството на Финландия, която има дълга брегова линия на Балтийско мо0ре, също обсъжда "външни въпроси и политика на сигурност". Външният министър на страната каза вчера, че се проучва движението на кораби в близост до районите на течовете от Северен поток

Според министрите на отбраната на Швеция, Дания, Норвегия и Финландия, експлозиите по тръбопровода са тревожни, но не представляват военна заплаха. Германия също разследва течотеве. Страните поискаха „ясно и недвусмислено изявление на ЕС относно експлозиите в Балтийско море".

В тази връзказаяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви от името на 27-те страни-членки на блока: „Всяко умишлено прекъсване на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще бъде посрещнато със силен и обединен отговор“.

Междувременно шведската брегова охрана установи още един, четвърти теч от Северен поток 2, много близо до предишните. Норвегия заяви, че ще разположи свои военни за да охраняват и защитават нефтени и газови инсталации на страната. Предвид подозренията за участие на Русия в саботажите, представител на Руския съвет по международни въпроси заяви пред ВВС, че руснаците не биха повредили собственото си съоръжение, още повече, че "имат друти начини да затруднят живота на европейците".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: