Стартират германски инвестиции, които ще разкрият 3500 нови работни места в България

Стартират германски инвестиции, които ще разкрият 3500 нови работни места в България Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

През последното десетилетие автомобилният сектор се развива бързо в България

Стартират инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии, които след успешно реализиране, ще създадат близо 3500 нови работни места в България.

 Това стана ясно след срещи на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с компании от Бавария

Компания в областта на автомобилостроенето до няколко месеца стартира своя проект в България. Тя произвежда компоненти и работи с някои от най-големите автомобилни производители в света. През последното десетилетие автомобилният сектор се развива бързо в България и редица чуждестранни компании инвестират в него. Към момента близо 70 хил. души са заети в тази индустрия, а общо 270 компании работят в сектора у нас.

Министър Стоянов бе гост и в централата на един от най-големите автобусни превозвачи в Европа – „FlixBus“. През 2021 г. баварската компания избра България за разкриването на своя „KnowledgeHubSofia“ – експертен център на компанията с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. Предвижда се Центърът да наеме 250 висококвалифицирани специалисти, като към момента са назначени около 60. 

Възможностите за инвестиции в България бяха представени на среща на министър Стоянов и с Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Множество германски компании, поради предизвикателствата от войната и ковид-пандемията търсят по-близка локация на техните производства до основните им пазари в Европа. Същевременно редица фирми от Германия вече са избрали страната ни и споделят положителен опит. Сред тях са FESTO, Würth, Ottobock SE, Liebherr и др. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: