Eutelsat нарушава санкциите срещу Русия с благословията на френското правителство

Eutelsat  нарушава санкциите срещу Русия с благословията на френското правителство Снимка: presse-citron.net

Организацията „Репортери без граници” настоява френските сателити Eutelsat да преустановят излъчването на основните руски държавни телевизионни канали.

Предложението на „Репортери без граници”, публикувано на сайта на неправителствената организация, е изпратено до френския регулатор по радиоразпръскване Arcom. В него се посочва, че чрез Eutelsat руската пропаганда достига до 15 милиона домакинства, т.е., половината руска телевизионна аудитория, плюс неофициално и в някои европейски държави като Естония, Литва и Латвия, както и в окупираните райони на Украйна. 

В пакета телевизии, предложени за сваляне от Eutelsat, на първо място са каналите с най-голям дял сред руската телевизионна аудитория, а именно "Россия-1", "Първи канал" и НТВ (собственост на „Газпром”), плюс „Звезда“, чието съдържание се сформира от Министерството на отбраната. Те разпространяват невярна информация за войната в Украйна и призовават към геноцид на украинския народ.

Най-големият акционер в Eutelsat е френската държава, която притежава 22,65% от акциите чрез държавната инвестиционна банка BPI France, така че Франция печели десетки милиони евро от сътрудничество с руските телевизионни доставчици, като след нахлуването в Украйна оборотът на Eutelsat в Русия дори се е увеличил на годишна база, достигнайки € 78 милиона.

Снимка - Reporters sans frontières

Програмите на посочените канали се транслират с двата сателита Eutelsat 36B и Eutelsat 36C, които покриват половината от домакинствата в европейска Русия и ОНД. Други два сателита - Express AT1 и Express AT2 покриват останалата част от Русия, включително Сибир и Далечния изток. Програмите се приемат чрез повече от 15 милиона „чинии” на двама доставчици - Tricolor и NTV+, които обслужват над 300 телевизионни канала и 50 радиостанции.

Въпреки това голямо програмно разнообразие, Tricolor и NTV+ наскоро изключиха от пакета си осем международни новинарски канала, включително BBC World, CNN, Deutsche Welle, France 24 и TV5 Monde, твърдейки, че са предприели мярката по искане на руския регулатор „Роскомнадзор”, който обаче не е отнел лицензите за работа в рамките на Руската федерация на нито един от тези канали.

Освен за вътрешно потребление в Русия, Eutelsat осигурява и излъчването на още шест руски канала, по-специално RT Arabic, в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Според правозащитници, действията на Eutelsat са морално неприемливи и противоречат на стратегическия съюз на Франция и Европа с Украйна.

Освен „Репортери без граници”, подобна петиция до европейските власти са изготвили и правозащитници от голямата европейска група Denis Diderot Committee, с искане да бъдат наложени санкции на Eutelsat за разпространяването на руска пропаганда. Активистите предлагат освободените честоти да се предоставят на независими руски телевизионни канали, чието излъчване Русия забрани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: