Шест секрета на дълголетниците от Япония

Шест секрета на дълголетниците от Япония Снимка: ferra.ru

Те ще ви помогнат да живеете възможно най-дълго

Жителите на субтропичните японски острови Окинава живеят много дълго. И една от причините за това е постоянното общуване. Но има още няколко начина да удължите живота си, пише порталът iXBT.com.

Изследването, посветено на дълголетниците от Окинава, е започнато от д-р Макото Сузуки през 1975 г., а резултатите от тази научна работа са публикувани през 2001 г. В тях се казва, че хората, живеещи на тези острови, имат понижен холестерол, чисти артерии, намален риск от развитие на рак на простатата и гърдата, костите им са силни, телата - стегнати и стройни, а умът им си остава ясен до дълбока старост.

Всичко това става възможно благодарение на спазването на шест правила.

Хранете се здравословно и не забравяйте за спорта

Дълголетниците употребяват алкохол в умерени количества, пушат малко, а всяко тяхно хранене включва бобови култури (соя), плодове, зеленчуци. В по-голямата си част те ядат растителни храни. Вместо хляб използват сладки картофи. Освен това те спират да ядат, когато почувстват, че са сити на 80% .

Бъдете оптимисти и целеустремени

Важно е също да намерите икигай, тоест цел в живота.

Ангажирайте мислите си с нещо 

Човек трябва постоянно да остава увлечен по нещо. В момента, в който се откажете от това, което сте правили преди, особено ако сте обичали тази дейност, животът ви ще се влоши.

Присъединете се към моаи

Това са специални социални групи, разпространени сред жителите на Окинава. Такива групи се отличават по това, че жените и мъжете се събират заедно, а след това разговарят, пият чай и си почиват.

Намалете нивата на стрес и променете отношението си към времето

За японските дълголетници времето тече по-бавно. Те са доста устойчиви на стрес и довеждат делата си до края.

Приемете собствената си духовност

Всяка година окинавците посещават предците, общуват с тях и поддържат тази връзка чрез поколенията. Местната религия е по-анимистична, т.е. хората вярват, че във всички неща има духовна енергия. Освен това, във всяко село на островите има жрица.                                                        

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: