Днес започват 72-часови проби на газовия интерконектор

Днес започват 72-часови проби на газовия интерконектор Снимка: МРРБ

Министър Шишков: Вече разделяме дните на сутрин и следобед

Днес започват 72-часови проби на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Успоредно с пробите ще продължават да се събират и документите.

„Искам до четвъртък всичко да е готово, за да може в петък да имаме акт 15. В момента всичко зависи от надзора и основно от строителя“, каза още Шишков и допълни, че това, което държавата е трябвало да направи, в основната си част, е направено. Следващата седмица или съвсем в началото на по-следващата трябва да има и акт 16. Ако тази седмица строителят получи акт 15, в рамките на няколко дни обектът може да бъде въведен в експлоатация.

„В момента, в който са готови, на другия ден, да не кажа на другия час, ние ще направим държавна приемателна комисия и тъй като ние сме разгледали в огромната си част документацията и ще сме готови, веднага, по най-бързия начин, ще можем да въведем обекта в експлоатация“, беше категоричен министърът.

Всички основни дейности, които е трябвало да бъдат завършени, са завършени в първия етап. Няма повече никакви изисквания от пожарната, всички неща са отстранени от изпълнителя и остават за довършване частично тротоарите, които са вертикална планировка на обекта.

Министърът информира, че днес екзекутивът е внесен в противопожарната служба за съгласуване и утре или в други ден ще го завери, така че този етап от обекта да бъде приключен.

„Вече разделяме дните от седмицата на сутрин и следобед, затова строителят пое ангажимент до утре, до обяд, да даде всички протоколи, които са необходими. Надявам се в рамките на два дни да бъдат събрани всички актове, защото за да бъде подписан акт 15, е необходимо строителят да събере всички актове и надзорът да го разпише“, поясни архитект Шишков и допълни, че нещата наистина вече са на финала.

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева допълни, че финалният срок за завършване на обекта е 1 октомври 2022 г., но се цели това да стане още през третата седмица на месец септември. Тя обясни, че в тръбите на съоръжението има газ. По време на пробите ще бъде увеличено работното налягане. Ще има движение в двете посоки, като по-голямата ще бъде от Гърция към България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: