Защо между Сицилия и останалата част на Италия все още няма мост

Защо между Сицилия и останалата част на Италия все още няма мост Снимка: ferra.ru

Има няколко важни фактора

Месинският проток разделя Сицилия от Апенинския полуостров. При това минималната ширина на този проток е само 3 км. Защо тогава все още няма построен мост между Сицилия и останалата част на Италия?

На този въпрос отговаря порталът iXBT.com.

От древни времена хората всъщност са мислили как да свържат Сицилия и останалата част от Италия чрез мост. Но дори и днес строителството на такъв мост не се счита за просто. Някои дори смятат, че е невъзможно да се направи това поради движението на литосферните плочи. Според последните проучвания обаче Сицилия се движи към Апенинския полуостров със скорост едва 0,5-0,8 мм годишно, така че изграждането на мост все пак е съвсем реалистично.

В същото време, за да се осъществи такъв проект, трябва да се вземат предвид няколко фактора. Това са показателите за средна дълбочина на пролива (в най-тясното място - 72 м, в останалите части-до 200 м), активното корабоплаване на тази територия, високата сеизмична активност, силните двупосочни приливни течения, високата скорост на вятъра в пролива (достигаща до 140 км/ч).

През 1986 г. в Италия решават, че най-добрият вариант би бил да се създаде еднопролетен окачен мост над пролива. При това дължината на моста трябва да бъде 3300 м, а височината на пилоните - 399 м. Предварителният проект на такъв мост обаче се оказва готов чак през 1992 година.

През 2006 г. новото италианско правителство се отказва от изпълнението на този проект. В бъдеще строителството на моста е възобновено, но след това отново е спряно. Все още не е ясно дали проектът ще бъде завършен. 

Според Европейския съюз този мост е важна част от скандинавско-средиземноморския коридор, но в същото време ЕС през 2011 г. отказа да отпусне пари за строителството му. Като цяло Италия вече и без това има толкова много проблеми с мостовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: