В Германия призоваха за спасяване на икономиката с помощта на руския газ

В Германия призоваха за спасяване на икономиката с помощта на руския газ Снимка: РИА Новости

Die Welt: премиерът на Саксония Кречмер призова за спасяване на германската икономика с помощта на руски газ

Германската икономика наистина се нуждае от руски газ, дефицитът на който доведе до повишаване на цените както на енергетиката, така и на основните суровини, каза премиерът на Саксония Михаел Кречмер пред изданието Die Welt.

Той предупреди, че по вина на действащата политика на антируските санкции Германия може да се окаже лице в лице с по-сериозни икономически последици, отколкото след кризата през 2008 година.

"Ние страдаме от нарастващите цени на електроенергията и на всички необходими продукти, от брашно и хартия до алуминий. Никой не разбира, че купуваме шистов газ в САЩ, но не разработваме собствени находища. И накрая, руският газ. Разбира се, той ни е нужен! Прекратяването на конфликта трябва да ни даде шанс да се върнем към търговията с газ с Русия", отбеляа премиерът на Саксония.

Кречмер със съжаление добавя, че местните заводи за производство на азот са били принудени да спрат да работят поради покачващите се цени на горивата и електроенергията.

"Погледнете пазарните цени на Лайпцигската енергийна борса. Текущата цена е 800 евро, а ние тръгваме от 40 евро на мегаватчас! Това просто не е вярно, когато зелените твърдят, че проблемът е в цената на газа, а не в цената на електроенергията. И двете цени са огромен проблем. < ... > Федералното правителство трябва да се събуди и най-накрая да действа. Именно това изискват търговските камари и търговските асоциации", казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: