Турция представи свръхзвуков Bayraktar с украински двигател

Турция представи свръхзвуков Bayraktar с украински двигател Снимка: news.cn

Очаква се вторият прототип на свръхзвуковия стелт дрон Bayraktar Kizilelma да започне да се произвежда масово през през 2023 г.

За модела са разработени два прототипа. Безпилотният самолет ще работи на височини до 12 000 метра и ще може да носи полезен товар до 1,5 тона, съобщава gagadget.com.

Двете разновидности на свръхзвуковия Bayraktar ще бъдат оборудвани с украински двигатели AI-25TLT и AI-322F, което се произвеждат в предприятията на компанията "Ивченко-Прогрес".

Дронът ще развива скорост до 900 км/ч, крайцерска скорост - 740 км/ч, с престой във въздуха до пет часа и обсег 930 км.

Разработката беше анонсирана още през лятото на 2021 г. Bayraktar Kizilelma беше представен официално на 30 август, в рамките на авиокосмическия фестивал Teknofest Black Sea в турския град Самсун. 

Организиран от фондация Turkish Technology Team (T3 Foundation) и Министерството на индустрията и технологиите, наред с дроновете на Bayraktar, Teknofest Black Sea показва множество технологични турски производства, влючително  електрически превозни средства, летателна и военна техника. Като част от фестивала ще се проведат различни авиационни и други шоу програми и технологични състезания. Събитието ще приключи на 4 септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: