Washington Post: Иранските дронове, закупени от Русия, излизат от строя

Washington Post: Иранските дронове, закупени от Русия, излизат от строя Снимка: scmp.com

След категоричния отказ на Турция да достави на Русия дронове „Байрактар”, резервният вариант с иранските безпилотни самолети показва много дефекти още с първата партида.

Позовавайки се на правителствени източници, Washington Post (WP) съобщава за многобройни технически проблеми при използването на иранските дронове, част от които се оказват изцяло неизправни. Техническите проблеми не се уточняват, но според неназован правителствен служител по сигурността, "има няколко грешки в системата".

Изданието твърди, че Техеран е доставил на Русия безпилотни самолети от серията Mohajer-6 и Shahed, способни да носят боеприпаси за атаки на радари, артилерия и други военни цели. Русия и Иран отричат сделката, но Москва изглежда вече е получила стотици дронове и според WP, руски оператори сега се обучават в Иран да ги управляват.

През юли Владимир Путин се срещна с иранския лидер Али Хаменей, като се очакваше разговорите им да изяснят позицията на Техеран към войната срещу Украйна. Няколко дни по-рано, съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че иранското правителство се готви да предостави на Русия дронове, което може да се разглежда като сигнал за намеренията на Иран.

Позовавайки се на ексклузивни сателитни изображения, CNN съобщи, че руски официални лица са посетили централното летище на Иран най-малко два пъти през лятото на 2022 г., за да наблюдават демонстрации с дроновете Shahed-191 и Shahed-129.

През април тази година TheGuardian съобщи, че Иран пренася контрабандно в Русия боеприпаси и военно оборудване от Ирак, в т.ч. противотанкови ракетни системи, бразилски реактивни системи за залпов изстрел AstrosII и реактивни гранати. Според източника на изданието, Москва е получила „като дарение” и произведена в Иран ракетна система Bavar-373, подобна на руската С-300.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: