Австрийският канцлер призова да се спре "безумието" на енергийните пазари

Австрийският канцлер призова да се спре "безумието" на енергийните пазари Снимка: https://pixabay.com/

Австрийският канцлер Карл Нехамер призова за ограничаване на увеличението на цените на електроенергията в целия Европейски съюз (ЕС)

Това се посочва в изявление на канцеларията на австрийския канцлер.

Трябва най-накрая да спрем безумието, което се случва на енергийните пазари. И това може да се случи само чрез европейско решение“, заявиха от офиса на Нехамер, който обеща да убеде онези, които не са съгласни (според  Ройтерс). В изявлението се отбелязва, че канцлерът ще настоява за устойчив модел, който може да бъде приложен бързо, без да навлиза в подробности. Карл Нехамер е обсъдил този въпрос с чешките и германските си колеги.

Нещо най-накрая трябва да се случи. Този пазар няма да се саморегулира в сегашния си вид. Призовавам всички 27 страни от ЕС да се обединят, за да спрат незабавно този ценови взрив“, призовава Нехамер.

Пазарната цена на електроенергията трябва да се върне към спад и да бъде отделена от газа, за да се доближи до реалните производствени разходи, каза той.

Не можем да позволим на Путин да определя европейската цена на електроенергията всеки ден“, каза австрийският канцлер.

 

Борсовите цени на газа на 26 август пробиха границата от $3,5 хиляди за 1 хиляди кубически метра. На този фон Чешката република, председателстваща Съвета на Европа, според Bloomberg, планира в близко бъдеще да обсъди мерки за борба с покачването на цените на енергията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: