Научни доказателства за това, че ниската заплата разрушава здравето на хората

Научни доказателства за това, че ниската заплата разрушава здравето на хората Снимка: earth-chronicles.ru

Резултатите от изследвания доказват колко силно недостигът на пари се отразява на човешкото здраве

Ниската заплата води до мозъчно заболяване

Неотдавна британски учени проучиха данните на 6 хиляди души, родени между 1902 и 1943 година. Всички участници в изследването се оказали възрастни мъже и жени с различно здравословно състояние - някои са останали доста здрави, а други страдали от различни заболявания, в това число и от деменция. Сравнявайки здравните им показатели с нивото на техните заплати в младостта, учените достигат до извода, че хората с ниски заплати са получили с 50% по-голям риск да пострадат от загуба на паметта, свързана с възрастта.

Учените смятат, че рискът от деменция се увеличава основно, тъй като поради липсата на пари мъжете и жените се намират в постоянно нервно напрежение. Изследователите също така отбелязват, че заможните хора водят по-активен социален живот, докато бедността склонява човек към изолиран живот, а комуникацията е много важна за поддържане на яснотата на ума. Освен това, поради недостиг на пари, хората често работят на няколко работни места, което води до недоспиване, което също е фактор за развитието на деменция.

Ниската заплата повишава кръвното налягане

В друго научно изследване учените сравняват заплатите и здравето на 5000 души на възраст между 25 и 65 години. Фактът, че собствениците на нисък социално-икономически статус имат по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане (хипертония), учените отдавна знаят. Но като част от това проучване изслезователите вземан предвид не само социалния статус, но и нивото на заплатите. 

Оказва се, че хората с ниски доходи наистина страдат от високо кръвно налягане, поради което много жизненоважни органи престават да работят правилно с течение на времето. Отново като причината за хипертонията се счита постояният стрес, липсата на сън и други "прелести" от недостига на пари.

Ниската заплата увеличава риска от инфекции

Обикновено хората с ниски заплати живеят в малки  и тесни жилища. Най-често в тях има само една стая, а останалото пространство е заето от кухнята и тоалетната. През 2013 г. учени обявиха, че животът в толкова тесни условия създава  много рискове за човешкото здраве. Освен че липсата на лично пространство може да доведе до развитие на депресия и други психични проблеми, животът в тесни помещения увеличава вероятността от заразяване с болести. Ако в малко жилище, което е лошо вентилирано и е пълно с мебели, влезе човек с грип - с голяма степен на вероятност всички живущи ще се заразят с болестта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: