Расте броят на жертвите в ивицата Газа (обзор)

Расте броят на жертвите в ивицата Газа (обзор) Снимка: sunnewsonline.com

Израелските власти съобщиха в петък, че предпримат въоръжена операция срещу палестинската територия заради „непосредствена заплаха”, атакувайки цели, свързани с действията на палестинския Ислямски джихад (PIJ).

От тогава насам от Газа към Израел са изстреляни над 600 ракети, повечето от които са прихванати от израелската отбранителна система „Железен купол”. Днес Израел съобщи, че при целенасочен удар е елиминиран втори военен топ-лидер на PIJ. В отговор палестински ракети, изстреляни от ивицата Газа, са достигнали Ерусалим, съобщи ВВС. 

Освен въздушните удари срещу Газа, израелските сили са арестували десетки членове на PIJ на Западния бряг и са атакували мрежа от тунели, използвана от палестинската въоръжена групировка.

Здравното министерство на Газа обвини "израелската агресия" за смъртта на най-мялко 32 палестинци и над 200 ранени. Израел от своя страна посочи вчера, че по-голямата част от убитите, включително деца, са жертва на заблудена ракета, изстреляна от PIJ в Ивицата Газа. За момента информацията не е потвърдена от независими източници. 

Израелската армия предупреждава, че настоящата операция с кодовото име "Зазоряване" може да продължи със седмици. Засега Хамас, под чийто контрол е Газа, изглежда се въздържа от намеса. Това се потвърждава и от липсата на израелски въздушни удари по обекти на Хамас. Положението обаче може бързо да се промени при още цивилни жертви в Газа.

Животът в палестинската територия е много по-труден през последната седмица. Израел блокира граничните пунктове, опасявайки се от удари на PIJ след ареста на техен радикален водач и вълна от нападения, извършени от израелски араби и палестинци в Дженин, при които загинаха 17 израелци и двама украинци. Вчера единствената електроцентрала в Газа затвори заради спрените доставки на гориво, съобщи говорител на електрическата компания.

Държавният департамент на САЩ призова страните да избягват по-нататъшна ескалация, като потвърди подкрепата си за правото на Израел на самоотбрана, но същевременно изрази тревогата си от съобщенията за цивилни жертви, посочва Reuters. С надеждата да предотврати по-нататъшно насилие и да посредничи между страните, Египет вчера изпрати официална делегация в Израел.

Палестинският Ислямски джихад, който е една от най-силните групировки, действащи в Газа, се ръководи от щаба си в сирийската столица Дамаск и действа с подкрепага на Иран. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: