Русия подписа "продуктова сделка" с Турция и ООН

Русия подписа "продуктова сделка" с Турция и ООН Снимка: РИА Новости. Максим Дурнев

Трите страни подписаха споразумение за подпомагане на износа на украинско зърно

Русия подписа споразумение за премахване на ограниченията върху износа на руски продукти и за съдействие при износа на украинско зърно, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Церемонията се състоя днес в Истанбул. Руската страна беше представена от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който подписа съответните документи. На събитието присъстваха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Украйна по-рано днес също подписа споразумение с Турция и ООН.

Както съобщи Гутериш, срокът на действие на споразумението е 120 дни с възможност за удължаване.

Преговорите между военните делегации на Турция, Русия, Украйна и делегацията на ООН по "зърнения въпрос" се проведоха в Истанбул на 13 юли. По време на срещата страните се договориха за създаването на координационен център в Истанбул, а също така се споразумяха за механизъм за транспортиране на зърното, който след това беше изложен в документа.

ООН вече неколкократно заяви за заплахата от световна продоволствена криза във връзка с недостига на зърно. Западът обвинява за създалата се ситуация Русия, която противодейства на доставките на украинско зърно на световните пазари. Москва категорично отхвърля тези обвинения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: