Биолози се научиха да предсказват смъртта с точност до една година

Биолози  се научиха да предсказват смъртта с точност до една година Снимка: pixabay

Оценките на епигенетичната възраст на дадено лице с помощта на часовници, базирани на биомаркери, често могат да се различават с интервали до девет години

Когато две или повече измервания (наречени технически реплики) се оценяват от една и съща кръвна проба.

Това се посочва в изследане, публикувано в списание Nature Aging.

Този шум ограничава полезността на епигенетичния часовник, особено за надлъжни изследвания, които проследяват промените в тези променливи във времето.

Въпреки това, новият подход на лабораторията на д-р Морган Левин, работил преди това в Йейлския факултет по медицина, снижи това несъответствие почти напълно. Албърт Хигинс-Чен, доктор по медицина, асистент по психиатрия и първи автор на статията, каза, че новият изчислителен подход може да се използва за изолиране и премахване на "технически шум" от биохимични тестове, предназначени да предскажат стареенето и смъртността.

„Сравнително малко внимание преди това е обръщано на устойчивостта на епигенетичния часовник при повторно тестване“, казва Хигинс-Чен.

"Епигенетичният часовник може първо да покаже, че сте на 50 години в един тест, а след това на 59 години в следващия. Започнахме със съществуващ, широко използван часовник и открихме, че единствената промяна – добавянето на техника, наречена Анализ на основните компоненти – ще помогне за запазване на  сигналите на стареенето, като същевременно значително намалява шума. Сега за повечето тестове, две измервания, направени по едно и също време, ще се различават с по-малко от година. Това също означава, че надлъжната промяна в часовника на човек е много по-вероятно да отразява истинското биологично стареене, а не технически шум".

Получените резултати са от голямо значение за практическото тестване: като се започне с епидемиологичните изследвания и се стигне до клиничните изпитания. Новоразработеният епигенетичен часовник прогнозира заболявания и резултати от стареене, подобни на традиционните часовници, но също така показва по-стабилни траектории, когато се проследяват надлъжно. Екипът демонстрира, че използването на нови версии на епигенетичния часовник може драстично да намали необходимостта от размер на извадката при интервенционни тестове и клинични изпитания, когато епигенетичният часовник се използва като клинична крайна точка.

Д-р Морган Левин, който ръководи лабораторията за стареене на живите системи на Йейл, предупреждава, че „въпреки че епигенетичният часовник използва обещаващи биомаркери на стареенето, ние трябва постоянно да работим, за да направим тези измервания по-надеждни и приложими, ако някога искаме да ги използваме за тестови интервенции в процесите на стареене и болести.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: