Ще бъде създаден коридор за износ на украинското зърно

Ще бъде създаден коридор за износ на украинското зърно Снимка: pixers.uk

Очаква се днес в Турция да бъде подписано съглашение за създаването му

Споразумение за създаване на коридор за транспортиране на украинско зърно през Черно море се очаква да бъде подписано днес в Истанбул, предаде Еuronews. 

По-рано администрацията на президента на Турция съобщи, че церемонията ще се състои в 16 часа и 30 минути в двореца Долмабахче. В нея, както отбелязва турската страна, ще вземат участие представители на Украйна и Русия, както и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Опитваме се да постигнем споразумение, което да позволи на украинските и руските храни и торове да излязат на световните пазари. Както знаете, ние отбелязвахме в продължение на много месеци колко сериозна е продоволствената криза в световен мащаб. Ситуацията остава нестабилна, така че не мога да кажа кога въобще нещо ще бъде подписано", заяви Фархан Хак, заместник на официалния представител на генералния секретар на ООН.

САЩ заявяват, че ще приветстват тези договорености и ще продължат да работят със съюзниците, за да осигурят тяхното изпълнение.

"Факт е, че досега по време на този конфликт Русия използваше продоволствието в качеството на оръжие. Те унищожиха селскостопански обекти. Те не позволиха на милиони тонове украинско зърно да стигнат до тези, които се нуждаят от него. Както казах, ние приветстваме обявяването на това споразумение по принцип. Но сега сме фокусирани върху това да накараме Русия да изпълни това споразумение и украинското зърно да попадне на световните пазари", каза Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Въпросът за организацията на зърнения коридор от черноморските пристанища на Украйна бе изместен от мъртвата точка по време на четиристранните преговори в Истанбул на 13 юли. Предполага се, че коридорът ще започне да действа почти веднага след подписването на документа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: