Русия ще деблокира украинското зърно

Русия ще деблокира украинското зърно Снимка: https://pixabay.com/

Но в замяна Путин настоява за облекчаване на санкциите

По-специално, след разговори в Техеран с лидерите на Иран и Турция, руският президент Путин заяви, че за да деблокира износа на украинско зърно, от което зависи степента на заплахата от глад в някои страни, Западът трябва да намали санкциите срещу Русия, наложени в отговор на нахлуването в Украйна, съобщава "Би Би Си".

Путин припомни, че Турция и президентът Ердоган лично „направиха много за постигане на споразумение за износа на украинско зърно“ (преговорите се проведоха в Истанбул под егидата на ООН).

Но първоначално ние повдигнахме въпроса така, че това трябва да върви в пакет, а именно: ние ще улесним износа на украинско зърно, но изхождаме от факта, че всички ограничения, свързани с възможните доставки на руско зърно за износ, ще бъдат премахнати ", каза той.  

Преди това Ройтерс съобщи, че ЕС възнамерява да размрази средствата на някои руски банки за транзакции, свързани с храни и торове. Според агенцията Европейският съюз може да размрази средствата на ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Промсвязбанк, ВЕБ, Откритие Банк и дори Банка Русия, контролирана от близки познати на Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: