Тръмп с унищожителна реч срещу администрацията на Джо Байдън

Тръмп с унищожителна реч срещу администрацията на Джо Байдън Снимка: latimes.com

След като специалната комисия го обвини, че е подстрекавал нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г., вчера на голям митинг в Лас Вегас бившият американски президент отправи остра критика към наследника си Джо Байдън и даде заявка, че ще се включи в президентската надпревара през 2024 г.

В традиционния лозунг на Доналд Тръмп вече има нещо ново: „Ако искаме да направим Америка отново велика, първата ни задача е да направим Америка отново безопасна”, заяви той и бързо насочи упреците си към администрацията на Байдън, която според Тръмп носи отговорността, че е позволила беззаконието да процъфтява в големите градове в страната, особено в тези, контролирани от Демократическата партия, където престъпността отбелязва невиждани рекорди.

„Върховенството на закона се срива пред очите ни под слабото противодействие към престъпността от администрацията на Байдън, на Конгреса в лицето на Пелоси и Шумър, и на радикалните леви демократи на щатско и местно ниво”, каза Тръмп, както винаги директен. Той обвини и "всички, които се страхуват да бъдат силни, остри, твърди и умни, в стремежа си да бъдат политически коректни. Самата цивилизация в момента е под обсада и не можем да бъдем просто политически коректни“, каза той.

Позовавайки се на статистиката, Тръмп посочи шокиращи факти: „Убийствата в цялата страна достигат най-високия си процент от 25 години насам. Миналата година шестнадесет града в САЩ поставиха рекорд по убийства. Кражбите на автомобили са се увеличили с 200% и дори с 300 % в определени райони”

Тръмп определи това като причина за вътрешната миграция: „Хората напускат тези управлявани от демократите градове, включително Чикаго, превърнал се във военна зона, където организирани тълпи ограбват малкия бизнес".

След това, отново с остри думи Тръмп подхвана границата между САЩ и Мексико, само седмица, след като 53 мигранти бяха намерени мъртви или умиращи в ремарке в Тексас. „Нашата граница е в състояние на брутална и насилствена анархия, тъй като милиони хора, напълно непроверени и неконтролирани, се вливат в страната ни. Казано просто, превръщаме се в пропадаща нация”, заключи Тръмп и отново насочи удара към Джо Байдън: „Страната ни беше поставена на колене, унизена пред света. А ние си позволяваме да четем лекции на други хора в други страни за техните демокрации”.

Преминавайки от така очерталата се ситуация към президентските избори през 2024 г., Тръмп намекна за евентуалното си участие в тях, отчитайки постиженията по време на своето президенство. „Имаме нужда от лидерство и ме е грижа за страната, така че не ме интересува дали ще ме аплодирате, или ще излезете от залата, но най-сетне дойде време да го кажа: свърших много добра работа с наркотиците на нашата граница. Работих много упорито върху това в продължение на четири години", заяви 45-ият президент на САЩ.

Според мнозина политически анализатори в САЩ и по света, практически Доналд Тръмп вчера започна президентската си кампания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: