Суша по бреговете на река По

Суша по бреговете на река По Снимка: стопкадър видео

Това, което се вижда на снимката, не е пустиня

Във всеки случай само преди шест месеца тези петна от напукана суха земя бяха покрити с вода.

По бреговете на река По, в Борето, Италия, са паднали само няколко капки дъжд от началото на лятото. А комбинираният ефект от повишаването на температурата свърши останалото.

„От ноември миналата година валежите са намалели наполовина, а снегът – със 70%. Това попречи на езерата да се напълнят, което е от решаващо значение за поддържането на течащата река“, казва Марко Гардела, инженер по околна среда в управлението на басейна на река По.

Джорджия Орланди от Еuronews коментира:

"Това е някакъв сюрреализъм: всъщност вървене по коритото на реката, което сега се вижда тук, където някога е текла вода. Черупки могат да се видят навсякъде. Река По е най-голямата река в Италия, на нея се пада почти една трета от селскостопанското производство на страната, така че целият сектор е засегнат, но има случаи, когато доставките на питейна вода също са били засегнати. Официални ограничения на водата са въведени в повече от 100 общини на региона Емилия-Романя. "

Проблемът се задълбочава и от факта, че 700 000 души, живеещи в района, използват вода за битови нужди. А увеличаващият се приток на морска вода в река По прави напояването невъзможно.

Само на кратко разстояние с кола от бреговете на реката можете да видите как местните са   засегнати от сушата. В малкото градче Фонтанелато, с население от около 7000 жители, кметът Луиджи Спинаци изключи главния фонтан на града и помоли гражданите да намалят консумацията на вода от 8 сутринта до 9 вечерта.

Използването на пари от фонда за възстановяване на ЕС може да помогне за решаването на проблема, според органа на басейна на По, въпреки че експертите се надяват повече на това, че дъждовете ще се възобновят следващата есен и нивата на водата може да се нормализират. Но климатичната криза усложнява дори тази прогноза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: