Европейски енергийни гиганти с тревожен призив да се пести ток

Европейски енергийни гиганти с тревожен призив да се пести ток Снимка: https://pixabay.com/

Политици от Стария континент обсъждат как да продължат да получават природен газ от Русия, но да плащат по-малко за него, отколкото сега

 Това се дължи на факта, че високите цени на газа засягат не само тези, които го използват у дома или в производството. Те също играят решаваща роля при определянето на цената на електроенергията.

Факт е, че една пета от електроенергията в ЕС се произвежда от газови електроцентрали. Следователно увеличението на цените на газа винаги води до повишаване на цените на електроенергията.

Освен поскъпването на газа, поскъпването на тока се дължи и на други фактори. Например намаляване на производството във водноелектрически централи поради суша, отбелязва Euronews.

В момента Италия има най-високата цена за електроенергия в Европа: 230 евро и 5 цента за мегаватчас. Във Франция цената на мегаватчас вече достигна 197 евро през май. Това е с 257% повече в сравнение с май 2021 г. В Германия майската цена е 177 евро, след като  премина  пиковата цена от 251 евро през март тази година.

Разбира се, потребителите не плащат пълната цена на електроенергията. Те получават държавни субсидии, възползват се от правителствените ограничения за доставчиците на електроенергия и т.н.

Но в неделя най-големите енергийни компании във Франция като Engie, Total и EDF призоваха обществеността да „положи незабавни, колективни и масови усилия“ за намаляване на потреблението на електроенергия.

В изявлението се казва, че разходите за енергия подкопават покупателната способност и водят до нарастващо неравенство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: