Катар предлага на Европейския съюз твърде строги условия за газа

Катар предлага на Европейския съюз твърде строги условия за газа Снимка: https://pixabay.com/

Катар поиска от страните от ЕС да подпишат дългосрочни договори за 20 години за доставка на втечнен природен газ, но ЕС счете тези изисквания за твърде строги

Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията, в съюза смятат, че подобни условия противоречат на плановете на страните от ЕС за намаляване на количеството вредни емисии. Преговорите по условията на договорите спряха още през март, съобщава агенцията.

Европейските държави, водени от Германия, се съпротивляват на натиска от Катар заради опасенията, че суровият характер на тези договори ще ги принуди да продължат да внасят гориво дори след като регионът започне да прилага планове за намаляване на емисиите. Ако Катар не отстъпи, това ще застраши способността на Европа да диверсифицира доставките на руски газ, а близкоизточната страна ще може да сключи повече сделки в други региони, например в Азия.

В допълнение към Катар и САЩ, има и други износители на втечнен природен газ, които възнамеряват значително да увеличат доставките през следващото десетилетие. Но в същото време се очаква търсенето на втечнен газ в Европа да нарасне рязко през следващите години, докато Катар трябва да запази клиентите си, за да подкрепи собствения си амбициозен план за увеличаване на доставките на гориво.

В края на май беше съобщено, че Катар, който се нарежда на трето място в света по запаси от природен газ, обяви планове да започне доставките на втечнен природен газ за Германия още през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: