Чехия спира издаването на визи на руснаци и беларуси

Чехия спира издаването на визи на руснаци и беларуси Снимка: citizensinternational.com

Засега решението ще действа до края на март 2023 г., в който период граждани на Русия и Беларус няма да получават чешки визи и разрешения за пребиваване.

Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на новинарския портал на Националната агенция за печат и информация на Чешката република. Решението е на Министерството на външните работи на страната и е подкрепено от правителството.

В същото време забраната не засяга издаването на хуманитарни визи, каквито Чехия ще продължи да предоставя. Освен това решението не се отнася за руснаци и беларуси, както и за членовете на техните семейства, които вече имат разрешение за пребиваване и искат да го удължат.

В доклада се казва, че тази мярка има за цел да защити външнополитическите интереси на Чешката република, да гарантира сигурността на страната и да окаже натиск върху Русия и Беларус заради войната в Украйна.

Чехия спря да издава визи на руснаците в първия ден на войната, 24 февруари. Бяха оттеглени също така разрешителните за работа на руските консулства в Бърно и Карлови Вари. Чешката република затвори временно и своите консулски служби в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: