Утре стартира нов информационен сайт за текущата ситуация в Украйна

Утре стартира нов информационен сайт за текущата ситуация в Украйна Снимка: observers.france24.com

Разработен в партньорство между Ukraine Siren Alerts (UASA) и CLEAR Global, сайтът ще предоставя информация на английски и украински, за да помага за безопаснастта на украинците в условията на военните действия.

Новата интерактивна платформа ще включва сигнали за въздушни нападения, карти на убежищата, зоните на въоръжени конфликти и текущите сблъсъци, както и информация за повредена инфраструктура и действащ Wi-Fi. 

Сайтът, с централа в Израел, е създаден по модела на израелската система за предупреждение Red Alert и е продължение на проекта Ukraine Siren Alerts (UASA), който действа от март в Twitter, Facebook и Telegram, а от утре ще работи като самостоятелен уеб-адрес.

„От началото на този проект си поставям за цел да помагам на хората да останат в безопасност и да бъдат информирани“, казва основателят на UASA Бернард Мьордлер. Проектът ще събире на едно място всички данни от украински общини, които подават информация чрез Telegram, чрез собствени уебсайтове или чрез акаунти в социалните медии. 

В новия сайт тези функции ще се актуализират „на живо”. Потребителите ще могат и да се абонират за известия по имейл или SMS за текущите военни действия в интересуващия ги регион.

В допълнение към картите с местата на текущите битки и повредената инфраструктура, вкл. мостове и пътища, новият сайт включва и карта, изградена в партньорство с общността Project Owl OSINT, показваща райони под руски контрол, контролно-пропускателни пунктове, населени места под обсада и местоположенията на минни полета.

Особено ценна за украинските граждани информация, която новият сайт ще предоставя, са местоположенията, адресите и достъпа до убежищата в цялата страна. Със специална маркировка ще бъдат отбелязани убежища, оборудвани с радиационна защита и пътна информация за най-близкото до потребителя убежище.

Идеята за създаването на UASA възниква като резултат от романтичната връзка на нейния основател и основен разработчик Бернард Мьордлер и приятелката му - украинка. Начинанието се финансира само с дарения. След стартирането ѝ утре платформата ще бъде достъпна на https://uasa.io/.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: