Нидерландия призова европейците да икономисват, за да не останат без газ през зимата

Нидерландия призова европейците да икономисват, за да не останат без газ през зимата Снимка: https://pixabay.com/

Европейските власти, включително Нидерландия, нямат увереност в запълването на газовите хранилища до зимата без допълнителни мерки, заяви нидерландският министър по климата и енергийната политика Роб Йетен

Според пресслужбата на правителството на страната министърът е подчертал, че "общите доставки на газ от Русия за Европа бързо намаляват" и "всеки кубичен метър газ е от значение". 

В тази връзка  кабинетът препоръча фирмите и домакинствата в Нидерландия да работят в режим на максимална икономия на енергия през лятото.

Освен това, поради риска от недостиг на газ, нидерландските власти решиха да премахнат ограничението за работа на въглищни електроцентрали за периода от 2022 до 2024 г. 

Ще бъдат предприети допълнителни мерки за намаляване на емисиите на CO 2 и компенсиране на емисиите от въглищни електроцентрали, добави Йетен.

В средата на юни „Газпром“ обяви намаляване на изпомпването на газ през „Северен поток 1“ поради забавяне на ремонта на блоковете на Siemens (фирмата напусна руския пазар в средата на май). От компанията обясниха, че турбините са в ремонт в Канада, износът им от там е затруднен заради санкциите. Обемът на доставките намаля до 100 милиона кубически метра на ден, при планиран обем от 167 милиона кубични метра.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: