Белгия върна останките на Патрис Лумумба на конгоанците

Белгия върна останките на Патрис Лумумба на конгоанците Снимка: стопкадър видео

Десетилетия след убийството тленните останки на Патрис Лумуба най-накрая ще бъдат погребани в неговия мемориал, който се строи в Киншаса

Белгийските власти върнаха зъба на националния герой на африканската държава, борец за нейната независимост, на Демократична република  Конго.

Ковчегът, покрит с конгоанското знаме, беше откаран в посолството на ДРК в Брюксел. Белгийският премиер Александър Де Кро отново се извини, което вече бе направено и през 2002 г., когато Брюксел призна моралната си отговорност за смъртта на Лумуба и последиците от нея. През 2020 г. крал Филип също изрази своето „най-дълбоко съжаление“ за „колониалните рани“.

„Не е нормално останките на един от бащите-основатели на конгоанската нация да се съхраняват в продължение на шест десетилетия при неясни обстоятелства, никога не са изяснени истински и няма с какво да се гордеем“, каза Александър Де Кро.

Той припомни, че през 2000-2001 г. парламентарна анкетна комисия "заключи, че белгийското правителство явно е пренебрегнало физическата неприкосновеност на Патрис Лумумба и че след убийството му същото правителство умишлено разпространява лъжи за обстоятелствата на смъртта му".

"Така няколко министри от тогавашното белгийско правителство са морално отговорни за обстоятелствата, довели до това убийство. Това е горчива и неприятна истина. Но този за този омразен акт трябва да се говори", продължи фламандският либерален лидер.

Премиерът на ДРК и децата на Патрис Лумумба присъстваха на церемонията по предаването. Джулиана беше само на 5 години, когато баща й почина. Сдържайки сълзите си, тя казва:

„Татко... Татко, сега се прибирай най-после.“

Първият министър-председател на бившето Белгийско Конго, което стана независимо на 30 юни 1960 г., Патрис Лумумба, чиито симпатии към СССР предизвикаха всеобща тревога, беше свален през септември в резултат на държавен преврат и на 17 януари 1961 г. , заедно с двама братя по оръжие, Морис Мполо и Джоузеф Окито, е екзекутиран от сепаратисти от южния регион Катанга с подкрепата на белгийците. Тялото му, разтворено в киселина, никога не е открито. Жерар Сюте, един от белгийските полицаи, участвали в изчезването на тялото, запазва два   зъба като ... спомен. Той признава за всичко четири десетилетия по-късно, година преди смъртта си, отваряйки вратата за ново разследване. Зъбът на Лумумба беше иззет от съда през 2016 г. от дъщерята на полицай Сюте.

Церемонията по погребението ще се състои на 30 юни, Деня на независимостта на ДРК. Цялата седмица преди това ковчегът с тленните останки на Патрис Лумумба ще спира на емблематичните места от личното и политическо пътуване на бореца за независимост на Конго.

************************************************** ***** ********************

Размишленията върху колониалното минало получиха нов тласък в Белгия през 2020 г. с разрастването на движението Black Lives Matter. След гневни демонстрации на африканци и премахването на статуи на Леополд II от няколко общини, белгийският парламент създаде нова комисия, която да "освети" това минало. През същата година крал Филип изрази своето „най-дълбоко съжаление“ за „колониалните рани“. Той повтори това изявление в началото на юни по време на първото си пътуване до ДРК.

През 2000 г. с решение на белгийския парламент е създадена официална комисия „за разследване на обстоятелствата около убийството на Патрис Лумумба и евентуалното участие на белгийски политици в това“. Разследването стигна до заключението, че Белгия носи "морална отговорност" за физическото елиминиране на Лумумба, тъй като белгийските военни са обучавали конгоанските сепаратисти. Премиерът Ги Верхофстад поднесе официално извинение на Конго.

„Понеделник, 20 юни 2022 г., ще влезе в аналите на общата ни история. Завръщането на Патрис Емери Лумумба позволява на ДРК да възстанови една от най-важните връзки на националната си памет, разбита от трагедията на неговото изчезване“, това заяви министър-председателят на Конго Жан-Мишел Сама Луконд по време на церемонията в Брюксел.

Зъбът на Патрис Лумумба, съдържащ се в кутията, е поставен в ковчег, който е предаден на конгоанските власти в присъствието на Франсоа, Джулиана и Ролан Лумумба, децата на убития лидер.

„Отче, скърбяхме за изчезването ти без надгробна реч (...) наш дълг беше като потомци да те погребем достойно“, каза Джулиана със сълзи на очи.

Подчертавайки, че все още има много тъмни страници в разследването на убийството, тя каза, че през 2020 г. в писмо до белгийския крал Филип е поискала връщането на зъба, който има стойността на "реликва" в очите на конгоанците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: