Чип с изкуствен интелект прави телефоните и лаптопите вечни

Чип с изкуствен интелект прави телефоните и лаптопите вечни Снимка: https://pixabay.com/

Вече няма да има нужда да се купуват нови устройства

Инженерите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили подобен на LEGO чип с изкуствен интелект.

Всички устройства с него ще бъдат лесни за модернизиране.

Изследователите казват, че новият чип ще помогне да се направят всички цифрови устройства универсални. Мобилни телефони, смарт часовници и други носими устройства няма да е необходимо да се изхвърлят в полза на по-нов модел.

Вместо това те могат да бъдат надградени с най-новите сензори и процесори, свързващи се с вътрешния чип на устройството като LEGO тухли. Този преконфигурируем софтуер може бързо да надстрои джаджите и да помогне за намаляване на отпадъците от електроника.

Екипът е създал конструкция, която включва редуващи се слоеве от сензорни и обработващи елементи, както и диоди, излъчващи светлина (LED), последните   позволяват на слоевете на чипа да предават светлина.

Типичните модулни  конструкции използват конвенционално окабеляване за пренасяне на сигнали между слоевете. Такива сложни връзки са трудни и почти невъзможни за прекъсване или пренасочване. Следователно те не могат да бъдат преконфигурирани.

В своята разработка екипът на MIT използва светлина за предаване на информация по чипа. Следователно, той може да бъде преконфигуриран: да се разменят слоевете или да се припокриват един друг. Така могат да се  добавяте нови сензори или обновен процесор.


dx.doi.org/10.1038/s41928-022-00778-y

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: