Делото за измама във ФИФА зацикли още на първото заседание

Делото за измама във ФИФА зацикли още на първото заседание Снимка: rsi.ch

Във Федералния съд на Швейцария в град Белинцона вчера започна изслушването по делото на бившия президент на ФИФА Йозеф Блатер и бившия шеф на УЕФА Мишел Платини.

Според Асошиейтед прес 86-годишният Блатер е пристигнал в съдебната палата с усмивка и вид на напълно здрав човек. Защитата му е поставила няколко искания, които са били отхвърлени и след това, около един час преди насрочената почивка на съда, Блатер е бил поканен да свидетелства. Той обаче се е позовал на лошо здравно състояние и е поискал да свидетелства днес.

"Не се чувствам добре. Не мога да дишам правилно. В момента не се чувствам способен да отговарям на въпроси. Надявам се, че утре (днес) ще се почувствам по-добре“, каза бившият шеф на ФИФА и е поиска да свидетелства днес, заедно с Мишел Платини.

Очаква се процесът да продължи 11 дни. Ако бъдат признати за виновни, Платини и Блатер са изправени пред пет години затвор и глоба.

Разследването започна още през 2015 г. и доведе до оставката на Блатер като президент на ФИФА – пост, който която той заемаше от 1998 г. През февруари 2016 г. за негов наследник беше избран Джани Инфантино, а Блатер беше лишен от правото да упражнява всякаква дейност, свързана с футбола, за период от 6 години и 8 месеца. 

Платини беше шеф на УЕФА от 2007 до 2015 г. През есента на 2015 г. е отстранен за осем години от всякаква футболна дейност, но по-късно този период е намален на четири години, които изтекоха през октомври 2019 г.

През декември 2019 г. беше съобщено, че ФИФА е завела дела в швейцарски съд срещу Блатер и Платини. Обвиненията срещу бившите висши футболни деятели включват плащане от над $ 2 милиона, получени през 2011 г. от Платини по нареждане на Блатер, за консултантски услуги, предоставени десет години по-рано. 

Според обвинението по това време на Платини вече е било платено за тази работа, т.е., плащането с 10-годишна давност е било корумпирано. Нито Платини, нито Блатер се признават за виновни по обвиненията срещу тях и твърдят, че основание за плащането е устно споразумение между двамата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: