Украинското Дунавско параходство продаде за втори път услугите си за износ на зърно

Украинското Дунавско параходство продаде за втори път услугите си за износ на зърно Снимка: gmk.center

Това са резултатите от проведените на 3 юни търгове по т. нар. процедура на „английски търг” (наддаване по открита процедура) за услугите на украинското Дунавско параходно дружество (UDP) за износ на украинска пшеница.

Според изданието "Порты Украйны" всичките 12 предложени лота са продадени. За всеки от тях са наддавали пет до седем компании.

Средната оферта на спечелилите търга се е удвоила в сравнение със стартовата - от 2,254 милиона UAH на 4,237 милиона UAH (€ 98,7 за тон тежко зърно и € 137,9 за тон леко зърно). Шлеповете ще бъдат натоварени в пристанищата Измаил или Рени в периода 15 - 30 юни.

Предишният търг за износ на зърно беше проведен на 20 май, като отново бяха продадени 12 лота.

„Резултатите от търга показват, че интересът към транспорта на зърно по река Дунав продължава да расте. Земеделците се убедиха, че логистичният маршрут работи и че Украинското дунавско параходство изпълнява задълженията си“, каза и.д. генералният директор Дмитрий Москаленко.

От началото на войната на руската инвазия в Украйна Дунавското параходство на страната пусна в експлоатация 23 шлепа и увеличи интензивността на товарните си курсове към Европа, включително доставки на желязна руда за Сърбия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: