ДКК сезира прокуратурата за констатирани нарушения в "Кинтекс"

ДКК сезира прокуратурата за констатирани нарушения в "Кинтекс" Снимка: МИИ

Ръководството на ДКК е възложило на Съвета на директорите на "Кинтекс" да направи проверка на състоянието на дружеството и да направи доклад

Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" ЕАД е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период. Това обяви на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията Смиляна Нитова, изпълнителен директор на „Държавнатаконсолидационна компания“ ЕАД (ДДК). На срещата присъстваха и новият председател на Съвета на директорите на „Кинтекс“ ЕАД Анита Великова, както и зам.-председателят на Съвета на директорите Александър Павлов.

По време на брифинга стана ясно, че ръководството на ДКК е възложило на Съвета на директорите на "Кинтекс" да направи проверка на състоянието на дружеството и да изготви доклад. Нитова констатира още, че старото ръководството, единствено от дъщерните дружества, не е представило нито годишния финансов отчет на дружеството, нито отчета за тримесечието до вчера. 

Във връзка с изнесени неистини от г-н Михайлов в редица публични изяви и твърдението му, че е сключил много изгоден договор за „Кинтекс“ на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция, бе подчертано, че такъв договор не е намерен в дружеството. "Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва изводът, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито за правилата за работа на Съвета на директорите, нито договора за управление. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни Смиляна Нитова. 

Изпълнителният директор на ДКК определи като по-интересни другите договори, които са сключвани. "Има такива, които преповтарят определена дейност, т.е припокриват дейността на един граждански договор с друг такъв, който е действащ. Фрапантен е случаят с Агентския договор. Там са платени над половин милион долара за дейност, която е осъществена преди сключването на този договор. Интересно е, че за един ден е сключен договора, споразумението към него и е представена проформа фактурата от другата страна, а в едноседмичен срок е платена сумата", съобщи тя.

Като друг показателен случай за работата на старото ръководство на "Кинтекс" Нитова посочи, че през същия период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от страна на „Кинтекс“ ЕАД и е прехвърлено на частна фирма, където Михайлов е бил на ръководна длъжност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: