Гутериш: Страните от Г-20 трябва да премахнат въглищната си инфраструктура

Гутериш: Страните от Г-20 трябва да премахнат въглищната си инфраструктура Снимка: https://pixabay.com/

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки на конференцията Стокхолм 50+ по въпросите на околната среда, отново призова страните от Г-20 да ликвидират въглищната си инфраструктура.

Днес призовавам правителствата на страните от Г-20 да ликвидират въглищната инфраструктура, като я изоставят напълно до 2030 г. в страните от ОИСР * и до 2040 г. във всички останали“, написа Гутериш на уебсайта на ООН.

Освен това той призова всички  участници да се откажат от финансирането на изкопаеми горива и да инвестират във възобновяеми енергийни източници.

Той подчерта, че природните системи на Земята не са в състояние да издържат на изискванията на човечеството.

"Ние консумираме (ресурси - ред.) в размер на 1,7 планети годишно. Ако световното потребление беше на нивото на най-богатите страни в света, щяхме да имаме нужда от повече от три планети като Земята", каза генералният секретар.

* Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е международна икономическа организация на развитите страни, базираща се на идеите за демократичните принципи на управление, чиято организационна цел е стимулирането на икономическия прогрес и световната търговия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: