Турските дронове „Байрактар” станаха хит на пазара на отбранителна техника

Турските дронове „Байрактар” станаха хит на пазара на отбранителна техника Снимка: m5dergi.com

Според разработчика на авангардното летатлно средство Селчук Байрактар, дроновете, произвеждани от истанбулската компания Baykar, която ръководи с брат си, са показали как технологиите правят революция в съвременната война.

„Bayraktar TB2 прави това, което трябва – унищожава някои от най-модерните зенитни и усъвършенствани артилерийски системи и бронирани превозни средства“, казва Селчук Байрактар пред Reuters.

Bayraktar TB2 има 12-метров размах на крилата и може да се издигне над 7600 м. Дронът може да унищожава танкове и артилерия с лазерно насочвани бронебойни бомби. Компанията Baykar, основана през 80-те години на миналия век от бащата на Селчук, Оздемир Байрактар, навлезе в производството на безпилотни самолети през 2005 г.

Изпробвани успешно в конфликтите в Сирия, Ирак, Либия, Нагорни Карабах и Украйна, дроновете Bayraktar TB2 са глобален хит в отбраната. Самият Ердоган казва, че международното търсене за TB2 и по-новите Akinci е огромно. Селчук Байрактар, който е женен за дъщерята на турския президент, смята, че компанията му може да произвежда 200 дрона TB2 годишно.

Преди две седмици Русия рекламира ново поколение лазерни оръжия, включително мобилна система, която според Москва може да заслепи орбитални сателити и да унищожава дронове. Но според Байрактар, който е учил в Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт, подобни оръжия са неефективни срещу Bayraktar TB2.

Бъдещата продукция на Baykar включва Bayraktar TB3, който е със сгъваеми крила и може да излита и каца на малки платформи, като самолетоносачи с къса писта. Моделът вероятно ще излезе на пазара в края на тази година или началото на следващата. Друго авангардно производство на компанията е безпилотния боен самолет MUIS или Kizilelma, който ще дебютира през следващата година.

Проектите на Baykar предвиждат и граждански летателни средства. „В дългосрочен план разработваме дронове-таксита и сме фокусирани в автономна технология от по-високо ниво, която по същество използва изкуствен интелект. Смятаме, че нашите дронове-таксита ще направят револючия в градския транспорт”, споделя плановете си Селчук Байрактар. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: