СЗО свиква спешно съвещание заради избухването на маймунска шарка

СЗО свиква спешно съвещание заради избухването на маймунска шарка Снимка: telegraph.co.uk

Световната здравна организация свиква спешна среща на експерти, за да обсъди избухването на маймунска шарка в редица страни. 

Това съобщава The Telegraph, позовавайки се на източници.

"Световната здравна организация (СЗО) свиква група от водещи експерти на спешна среща за обсъждане на продължаващото разпространение на болестта", пише британският вестник.

Според изданието, основните теми за разговор ще бъдат начините за разпространение на шарката, нейното високо разпространение сред хомосексуалните и бисексуалните мъже. Както се отбелязва в статията, експертите могат също да обсъдят ситуацията с ваксинацията и въпроса за използването на ваксина срещу шарка, производство на Bavarian Nordic за тези, които са били в контакт със заразени хора.

В статията се посочва също, че според предварителните данни вирусът не може да се разпространява по полов път и ако човек се ваксинира в рамките на четири дни след заразяването, ваксината може да промени хода на инфекцията и да подобри прогнозата.

Случай на заразяване с маймунска шарка е открит за първи път в Австралия при турист, който се е върнал от Европа. В Канада са потвърдени още два случая на заболяването. През последните дни болестта е открита и в няколко страни в Европа и САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: