Големият план на ЕС за енергийна независимост

Големият план на ЕС за енергийна независимост Снимка: caneurope.org

За да реши дилемата как да намали тежката си и скъпа зависимост от руската енергия и да избегне енергийна криза на Стария континент, Европейската комисия разработи REPower EU – мащабен проект, който предвижда пълна енергийна независимост от Русия до 2027 г.

Планът е "по принцип политически", и залага на единни действия и енергийна трансформация на ЕС, който десетилетия наред е свикнал с евтините и надеждни доставки от Русия. Но войната в Украйна наруши гобалния енергиен пазар и показа колко зависими и уязвими са европейските страни по отношение на енергийните си нужди, посочи Урсула фон дер Лайен, докато представяше REPowerEU в сряда следобед.

Най-голямата трансформация ще обхване природния газ, най-чувствителното от политическа гледна точка гориво и Брюксел е наясно, че огромните количества, внасяни от Русия,  няма как да изчезнат или да бъдат заменени с други „зелени” горива, така че основният приоритет остава диверсификацията

REPowerEU предполага, че до края на тази година вносът на руски газ може да се намали с до две трети – около 100 милиарда куб. метра. Половината от тях ще бъдат заменени с втечнен природен газ (LNG), още 10 милиарда куб. метра се очакват по тръбопроводите от Норвегия, Азербайджан и Алжир, плюс 15 милиарда куб. метра LNG от САЩ. Брюксел работи по допълнителни доставки и с Катар, Египет, Израел и Австралия и иска да проучи потенциала на африканските страни като Нигерия, Сенегал и Ангола. 

Най-лесно достъпното решение е LNG, който се транспортира с кораби и след разтоварване на резервоарите на сложни терминали, отново се връща в газообразно състояние. Това е голямо предимство за държавите с излаз на море и наличия на съответните терминали, като Испания, Италия и Холандия, които могат да преустроят доставките си сравнително лесно. Но LNG е скъп, световният пазар е много конкурентен, а страните без излаз на море остават в неизгодно положение.

За да се пребори с ожесточената конкуренция в предлагането, Брюксел би искал 27-те държави-членки да купуват LNG като един клиент и да използват силата си като най-големия единен пазар в света. За целта е създадена Енергийната платформа на ЕС - доброволна схема за обединяване в търсенето и координиране на вноса. Друга крачка напред е създаването на „механизъм за съвместни покупки“който ще бъде доброволен и ще ползва модела за доставки на ваксините срещу COVID-19, който осигури достъпни цени и избегна дефицити. 

Reality bites': LNG executives agree Europe must change approach to imports  | Upstream Online
Снимка - upstreamonline.com

REPower EU предвижда и тласък на енергията от възобновяеми източници, т.е., ускорено изграждане на вятърни и слънчеви паркове, като призовава страните-членки да облекчат значително бюрокрацията, свързана с множеството разрешения по отношение на строителните, енергийни, екологични и архитектурни стандарти.

Една голяма цел на REPowerEU са „промени в поведението“, т.е., в начина, по който европейците консумират електроенергия. В тази посока предложенията включват кампании и решения за използване на повече обществен транспорт, намаляване на скоростта при шофиране, намаляване на отоплението и климатизацията, повече дистанционна работа от дома и избор на по-ефективни домакински уреди, т.е., въпрос на личен избор.

Нито едно от тези предложения не е правно обвързващо и не е свързано с предишни призиви на Международната агенция по енергетика (IEA), но Брюксел смята, че приемането на тези мерки ще намали търсенето на електроенергия и в кратки срокове ще спести около 13 милиарда кубически метра руски газ. Така че, желанието да се пести е важно. 

Според изчисленията на ЕК, енергийната трансформация, предвидена от REPower EU, означава около € 210 милиарда допълнителни инвестиции в периода 2022 – 2027 г., включително € 110 милиарда във възобновяеми енергийни източници и € 10 милиарда за газова диверсификация. Голяма част от средствата ще дойдат от неизползвани заеми на фонда за възстановяване след пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: