ЕС очаква Унгария да подкрепи мерките против Русия заради инвестиции

ЕС очаква Унгария да подкрепи мерките против Русия заради инвестиции Снимка: https://pixabay.com/

Брюксел се надява, че унгарският премиер Виктор Орбан ще подкрепи свързаните с енергетиката санкции срещу Русия в близко бъдеще, благодарение на обещанието за многомилионни инвестиции

 За това пише Pais, позовавайки се на свои източници

Брюксел се надява, че подкрепата на Орбан за санкциите (срещу Руската федерация) ще бъде постигната в краткосрочен план благодарение на обещанието за многомилионни европейски инвестиции в енергийната сигурност на страната (Унгария)“, – съобщава изданието.

Според изданието на среща в Брюксел в понеделник външните министри на ЕС ще обсъдят позицията на Унгария относно енергийните ресурси от ЕС. В същото време, според дипломатически източници, събитието ще се проведе "без никаква възможност за преодоляване на ветото на Унгария".

Pais пише, че Европейската комисия води преговори с правителството на Орбан за инвестиционна програма. Според източниците евентуално споразумение между Брюксел и Будапеща ще позволи санкциите срещу Руската федерация да бъдат одобрени тази седмица или най-късно следващата.

Редица западни държави въведоха няколко пакета от санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Украйна. Страните от ЕС сериозно обмислят възможността да се откажат от руския нефт и газ, шестият пакет от санкции на ЕС предвижда въвеждането на петролно ембарго, но редица страни, по-специално Унгария, блокират приемането му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: