Вотът на 329 избиратели ще определи бъдещия президент на Сомалия

Вотът на 329 избиратели ще определи бъдещия президент на Сомалия Снимка: globeecho.com

Тази възможност е предвидена в конституцията на страната, бореща се с близката до Ал Кайда екстремистка групировка Ал Шабаб, която контролира големи райони в т.нар. Африкански рог, т.е., Сомалийския полуостров.

В подкрепа на федералното правителство действат около 18 000 войници на Африканския съюз и ООН. Международният интерес към изборите е голям, като надеждите са следващият президент да сложи край на пиратското отвличане на кораби, което се превърна в източник на огромни доходи за екстремистите.

Сред рекордните 39 кандидата, фаворити за президентския пост са настоящият президент Мохамед Абдулахи "Фармаджо", още двама бивши президенти, бивш министър-председател, президентът на сомалийския регион Пунтланд и единствената жена кандидат Фавзия Юсуф Адам, бивш министър на външните работи на Сомалия. 

Предизборните обещания на претендентите са политическа стабилност, сигурност и икономически реформи. Голямата цел обаче е страната да се изтръгне от контрола на Ал Шабаб. 

Сомалия не е провеждала демократични избори от 1969 г., когато вотът беше последван от преврат и налагане на диктатура, съпътствана от конфликти с въоръжени племенни групировки и ислямистки екстремисти, припомня ВВС. Изборите за президент се провеждат едва за трети път на територията на страната. Последните два вота бяха организирани в съседните Кения и Джибути.

Тези избори трябваше да се състоят миналата година, но политическите различия и нестабилността удължиха четиригодишния мандат на настоящия президент. Делегатите, които ще изберат следващия, са номинирани и излъчени от мощните племенни кланове в страната.

Public Anxiety As Somalia Awaits Presidential Election - Kormeeraha Magazine
Изборната зала, снимка - kormeeraha.com

Изборите ще се проведат в летищен хангар в добре охранявания лагер Халане - основната военна база на миротворческите сили, дипломатическите мисии и агенциите за чуждестранна помощ. Гласуването ще бъде тайно и се очаква да премине в няколко тура. Отпадналите кандидати могат да призоват привържениците си да подкрепят друг кандидат – опция, която основателно предизвиква подозрения за купуване на гласове

На предишни избори Ал-Шабаб заплашваше и дори отвличаше старейшини на кланове. Този път групировката действа по-дискретно, което възроди опасенията, изразени още през 2020 г. от президента на съседен Джибути Омар Геле: „Страхувам се, че ще се окажем с парламент, контролиран косвено от Ал-Шабаб, защото те ще купят подкрепата на някои от делегатите".

Освен тази продължаваща заплаха, Сомалия страда от хуманитарната криза, следствие от дългата суша. Според ООН 3,5 милиона сомалийци са изложени на риск от тежък глад. Страната е засегната и от инфлация, отразила се най-остро във все по-високите цени на храните и горивата – резултат от войната в Украйна.

Сомалийската общественост отдавна настоява, а властите обещават да се приключи с конституционната възможност за избор на президент по настоящия модел, но изпълнението на това обещание явно ще остане за следващия избраник на президентския пост. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: