Турският външен министър обвини САЩ, че се опитват да легитимират терористите в Сирия

Турският външен министър обвини САЩ, че се опитват да легитимират терористите в Сирия

Чавушоглу коментира решението на Министерството на финансите на САЩ да преразгледа подходите към така наречения „Закон на Цезар“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Съединените щати, че се опитват да легитимират престъпните действия на бойците на YPG (сирийското крило на терористите от ПКК - бел.ред. на Анадолската агенция).

На съвместна пресконференция със своя колега от Демократична република Конго Кристоф Лутундула Апала в Истанбул, ръководителят на турската дипломация припомни, че според последното решение на Министерството на финансите на САЩ за Сирия икономическата активност в редица области на североизточната и западната част на тази страна, които не са под контрола на режима на Башар ал Асад, се премахват от обхвата на санкциите на т. нар. „Закон на Цезар“ („Закон за защита на гражданите на Сирия“). ").

Това е селективен и дискриминационен подход. Съединените щати облекчиха санкциите срещу Сирия само за определени райони. За съжаление Вашингтон действа без консултация с никого, въз основа само на собствените си критерии“, каза Чавушоглу, отбелязвайки, че Вашингтон всъщност е вдигнал ограниченията само за райони, контролирани от терористи от ПКК/YPG.

Той отбеляза, че санкциите на САЩ продължават да се прилагат за сирийски райони, освободени от терористи с подкрепата на Турция, но не се отнасят за контролирани от ПКК зони като Африн.

Министърът отбеляза, че около 500 000 бежанци вече са се завърнали в сирийските райони, освободени от терористите с помощта на Турция.

Чавушоглу подчерта, че международната общност и САЩ, включително, трябва да се концентрират върху подкрепата на жителите на зоната за деескалация в Идлиб, но всъщност това не се случва.

"Защо? Защото в региона живеят милиони разселени хора. Същата Турция строи къщи от брикети в Идлиб за десетки хиляди сирийски семейства. Ще бъдат построени общо 100 000 брикетни къщи“, констатира Чавушоглу.

aa.com.tr

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: