Русия е изправена пред най-силния си икономически срив от 1994 г. насам

Русия е изправена пред най-силния си икономически срив от 1994 г. насам Снимка: cryptonews.com

Според Bloomberg, такава е вътрешната прогноза на руското министерство на финансите

На базата на тези данни, предвижданията на Bloomberg са за свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2022 г. с до 12% – значително повече от прогнозираните 8% спад, очакван от Министерството на икономиката. Според запознати с оценките на руското финансово министерство, пожелали анонимност, натискът на санкциите срещу Русия се задълбочава, а руското правителство не е публикувало официална икономическа прогноза след началото на инвазията в Украйна.

В изявление на пресслужбата на Министерството на икономиката, оповестено от ТАСС, се казва, че прогнозата на Bloomberg е неточна, а източниците ѝ - ненадеждни, тъй като „Изготвянето на официални макроикономически прогнози не е в компетенциите на Министерството на финансите. Очаква се мерките, предприети от правителството и Банката на Русия, да облекчат негативните последици от санкциите и да гарантират стабилно икономическо развитие“.

Свиването на БВП с 12% би върнало руската икономика към сътресенията от началото на 90-те години, когато преходът от съветска към пазарна икономика предизвика срив, непознат от времето на Втората световна война. 

От финансовата група BCS в Москва прогнозират свиване на БВП с 10,8% през 2022 г. и с още около 5% през 2023 г., посочвайки основните негативи - петролното ембарго, отказът на ЕС от руския газ и изтеглянето на множество чуждестранни компанииБанката на Русия очаква спад с 8% до 10%, Международният валутен фонд прогнозира 8,5%, докато проучване на Bloomberg сред икономисти установи тенденция към спад от 10,3%.

Според запознати с прогнозите на Министерството на финансите, подобна перспектива ще унищожи тенденцията на икономически растеж, развила се през последното десетилетие и руската икономика ще  се развива в ситуация на дълбока несигурност, тъй като войната продължава, обсъждат и се още санкции, включително за ключови сектори на руския износ, на първо място петрола.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: