Франция вече е изразходвала природните си ресурси за годината

Франция вече е изразходвала природните си ресурси за годината Снимка: wp.towson.edu

Изчисления на Global Footprint Network за първите четири месеца на 2022 г. сочат 5 май като т. нар. „ден на превишаване“ за Франция.

Всяка година научната организация изчислява тази дата, като сравнява човешкото въздействие върху околната среда с биокапацитета на земята да регенерира и абсорбира отпадъците, произведени от хората. Целта е да се повиши информираността за влиянието на човешката консумация върху ограничените ресурси на Земята.

Показателите за Франция сочат, че от тук до края на годината французите вече нарушават природния баланс, но не са изключение, съобщава RFI, цитирайки Global Footprint Network: „През последните четири години екологичният отпечатък на Франция леко се е увеличил, докато биокапацитетът на земята на глава от световното население е намалял“.

Според Световния фонд за природата (WWF), който е партньор по проекта, „френската икономика е слабо подготвена за предвидимото бъдеще на климатични промени и  ограничени ресурси, въпреки многото налични опции“. 

Като подчертава, че при управлението си всички президенти на Петата френска република са „дърпали” все по-рано деня на превишаване, WWF смята, че Франция може да се справи по-добре, ако президентът Макрон успее да обърне тази тенденция и до края на мандата си измести деня на превишаване на 30 май.

В тази връзка WWF напомня обещаното от Макрон „екологично планиране“ - намаляване наполовина на количеството пестициди, използвани във Франция, разгръщане на биологичното земеделие, така че да обхване 25% от френската селскостопанска продукция, модернизиране и обновяване на 700 000 сгради годишно с цел по-ефективно и икономично отопление, намаляване на автомобилния транспрот чрез използване на транспортни алтернативи и интензивно развитие на енергетика от възобновяеми източници

Мерките засягат и френската кухня, като на французите се препоръчва да намалят консумацията на месо с 20% и да наблегнат на растителни храни.

Експертите обаче смятат, че инициативите на Макрон не са достатъчни, тъй като ако се придържа само към това, което вече е обявил, до края на мандата му денят на превишението ще се отложи едва с три дни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: