Петролът Brent поскъпна до 110,86 долара за барел

Петролът Brent поскъпна до 110,86 долара за барел

Котировките на петрола продължават да се покачват в четвъртък след 5% скок предния ден на фона на плановете на ЕС да наложи ембарго върху вноса на горива от Русия

Във фокуса на търговците е срещата на ОПЕК+, на която се очаква да се стигне до решение за неголямо увеличение на производството.

Тази сутрин юлските фючърси на Brent поскъпнаха с $0,72 (0,65%) на лондонската борса ICE Futures до $110,86 за барел. В сряда Brent поскъпна с 5,17 долара (4,9%) до 110,14 долара за барел.

Юнските фючърси на WTI към този момент поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,44 (0,41%), до $108,25 за барел. По време на предишната сесия договорите са повишиха с $5,4 (5,3%) до $107,81 за барел.

Експерти от техническия комитет на ОПЕК+ препоръчаха  придържане към плана на алианса за увеличаване на квотата за добив на петрол с 432 000 барела на ден през юни, съобщиха   източници, запознати със ситуацията.

На 5 май  ще се състои министерският комитет на ОПЕК+, който ще разгледа доклада на техническия комитет и ще направи препоръки за пълномащабна среща на министрите на ОПЕК+.  

Както заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, ЕК счита за необходимо да забрани вноса на целия руски петрол в страните от ЕС в рамките на предстоящия шести пакет от санкции срещу Русия. Bloomberg съобщи също, че европейските страни може да забранят на своите компании да предоставят услуги на Русия при транспортирането на нейния петрол, включително застрахователни услуги.

„Повишаването на пазара е много по-слабо, отколкото бихме очаквали поради възможността за такъв сериозен спад в доставките на петрол“, каза Даниел Хайнс, стоков анализатор в Australia & New Zealand Banking Group, пред Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: