Продажбите на персонални компютри и лаптопи намаляха в световен мащаб

Продажбите на персонални компютри и лаптопи намаляха в световен мащаб Снимка: discover24

Компютрите в света започнаха да се купуват по-малко. Става въпрос както за стационарни компютри, така и за лаптопи. Това съобщи аналитичната агенция Counterpoint.

Експертите на компанията установиха, че през първото тримесечие на тази година положителна динамика на продажбите се наблюдава само при Apple и Dell. В първата компания сегментът на продажбите е нараснал с 8%, а при втората - с 1%. Останалите големи играчи на пазара на компютърни технологии обаче забележимо боксуват, което в крайна сметка води до обща отрицателна динамика.

Според изчисления на Counterpoint, през първите три месеца на 2022 г. са продадени 4,3% по-малко устройства в сравнение със същия период на миналата година. Експертите обясняват това с факта, че по време на пандемията търсенето на компютри и лаптопи е скочило силно, което е пренаселило пазара. Сега, когато търсенето намалява, продажбите се отдръпват от пиковите стойности.

Според анализаторите обаче, търсенето на компютри и лаптопи все още остава високо. Данните за първото тримесечие на 2022 г., макар и по-ниски от тези за миналата година, са по-високи от тези, които бяха преди няколко години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: