Акад. Лъчезар Трайков е новият ректор на Медицинския университет в София

Акад. Лъчезар Трайков е новият ректор на Медицинския университет в София Снимка: pixabay.com

Той бе избран с 330 гласа „за".

Акад. Лъчезар Трайков бе единственият кандидат за наследник на досегашния ректор - проф. Виктор Златков, след като съперникът му - проф. Костадин Ангелов, неочаквано стана здравен министър миналата седмица. Други кандидати за поста нямаше.

Акад. Трайков ще управлява най-големия медицински университет в страната. Бюджетът на институцията е над 100 млн. лв. и надминава приходите за година на най-големите държавни клиники. Около 40 млн. лв. от него идва от субсидията от държавата, а останалите приходи са най-вече от платено обучение. В него работят и най-известните професори, от които в голяма степен зависи какви ще са правилата за финансиране в системата.

Кариерата на новия ректор започва през 1988 г. като невролог в Районната болница в Средногорие. Тогава става и аспирант по неврология в Медицинска академия в София. През 1994 г. започва работа като главен асистент в Неврологично отделение в СБАЛНП „Св. Наум". От 2001 г. се мести в „Александровска". Там прекарва и основната част от професионалния си живот. 

През 2007 г. става шеф на Клиниката по неврология в болницата, а от 2009 до 2013 е неин директор. От 2008 до 2012 г. е заместник-декан на Медицинския факултет в МУ-София. 

Има редица международни награди и световен принос в борбата с Алцхаймер, професионалните му интереси са насочени към сферата на когнитивните нарушения и деменциите. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: