"Газпром" насочи първите си удари срещу България и Полша

"Газпром" насочи първите си удари срещу  България и Полша

"Газпром" е уведомил българското дружество "Булгаргаз", че доставките се прекратяват от 27 април

Това съобщиха от Министерството на енергетиката на България.

В съобщението се посочва, че българската страна е изпълнила всички свои задължения и своевременно е извършила всички плащания, които са предвидени в договора. Според министерството предложената от руската страна процедура за плащане не съответсва на договора и създава значителни рискове за българската страна.

Отбелязва се, че Министерството на енергетиката на България е предприело мерки за алтернативни договорености за доставка на природен газ.

По-рано полският нефтен и газов концерн PGNiG заяви, че е получил уведомление от Газпром за пълното спиране на доставките на газ от 27 април. В изявлението на компанията се посочва, че на 26 април "Газпром" е уведомил полските си колеги за намерението си напълно да спре доставките по договора Ямал в началото на договорния ден на 27 април.

От PGNiG заявиха, че компанията отказва да плаща за доставките на руски газ в рубли. 

Бел. ред. : Това са първите случаи на прекратяване на доставките на руски газ за Европа, откакто руският президент Владимир Путин обяви, че "неприятелските страни" ще трябва да сключват сделки с Газпром в рубли, а не в долари и евро. 

Досега само Унгария се е съгласила с тези условия, останалите страни от ЕС нарекоха това изискване "неприемливо" едностранно нарушаване на договорите и опит за заобикаляне на санкциите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: