В Сибир бушуват горски пожари

В Сибир бушуват горски пожари Снимка: themoscowtimes.com

Опожарените гори имат тежко въздействие за климатичната криза.

Горските пожари отделят огромни количества въглероден диоксид и са основна причина за безпокойство по отношение на климатичните промени. Учените многократно припомнят, че горските пожари трябва да се потушават възможно най-бързо. Но тази година огънят се разрази в горите на воля и никой не предприема нищо за потушаването му, съобщава Тhe Мoscow Тimes. 

Обществените притеснения нарастват, докато горските пожари в Сибир се разпространяват с безпрецедентна скорост. Руските потребители на Twitter публикуват снимки и видеоклипове на пожарите, с надеждата да привлекат вниманието на местните власти и да ги накарат да вземат мерки

За близо 300 пожара на суха трева се съобщава от Омска област в Западен Сибир, като димът достига град Тюмен на 625 км. Близо до Омск горят и над 100 хектара борова гора. Мъглата и димът се виждат на десетки километри. Шокиращо видео на Independent разкрива мащаба на огъня в Тюменска област – небето е в пламъци, а стада лосове бягат от бедствието. 

В Новосибирска област 433 горски пожара доведоха до смог, който обгърна третия по големина град в Русия. В Красноярск здравните власти измериха твърде висока и опасна за здравето концентрация на фини прахови частици във въздуха. Произходът им несъмнено са горските пожари.

В 14 региона на Русия са обявени специални противопожарни режими, които тази година изглежда не се обслужват. Най-тежките пожари са наблюдавани в Далечния изток и Сибир заради продължителната суша и ненормално високите температури, които превърнаха огромни горски райони в бурета с барут.

Джесика Маккарти, климатолог от университета в Охайо, казва: „За да бъдат локализирани и потушени големите горски пожари е необходима военна техника – военни самолети, сателитни наблюдения и редовни доклади, но изглежда, че тези дейности тази година са под въпрос. Вероятно военен персонал и техника няма да бъдат отделени за природното бедствие в Сибир дори през лятото“.

От Greenpeace Русия заявиха, че тази година зоната, обхваната от горски пожари вече е двойно по-голяма, отколкото през април 2021 г. 

Новината е особено тревожна, защото горските пожари са част от опасен цикъл на обратна връзка в Сибир, който достига до Арктическия кръг. Пожарите размразяват вечно замръзналата почва, която отделя в атмосферата въглероден диоксид и обилни емисии метан – газът с незабавно и особено тежко въздействие за парниковия ефект. 

Миналото лято по време на горещата вълна в Сибир, подпомогната и от горските пожари, температурата в Арктическия кръг достигна рекордните 48° по Целзий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: