Защо Макрон е толкова непопулярен?

Защо Макрон е толкова непопулярен? Снимка: стопкадър Euronews

Избор между чума и холера

Този израз, който често може да се чуе за втория тур на президентските избори във Франция, показва, че много избиратели не харесват много Еманюел Макрон.

Но откъде толкова много омраза?

На първо място, това се дължи на личността на френския президент, изострена от свръхпрезидентския режим на Петата република: студен, безчувствен, високомерен, дори презрителен, Еманюел Макрон обича да позира и се отличава с патосна сериозност.

Липсата на териториални връзки, взискателният език и общият му стил, чужд на обикновените французи, го делят, например, от Жак Ширак на цяла вечност. Но дори Франсоа Оланд, който искаше да бъде "народен" президент, стана много непопулярен към края на мандата си.

Част от обяснението се крие във факта, че Макрон избра за себе си концентриран президентски стил на управление като впечатляващ символ на вездесъщност и всемогъщество. Кралският трон би му подхождал идеално. А в президентството при управлението на кризите с "Жълтите жилетки" и Covid-19 го отчужди допълнително от значителна част от хората.

Обещанията от 2017 г. за голямо обновление, за разделение на властите сега изглеждат стари и забравени – повече от 40% от французите смятат, че Макрон не ги е изпълнил. А на партията му "Република, Напред!" сега  би и подхождало повече името „Напред, президент!“ .

Вероника Довал, Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: