Възобновена е работата по газопровода Полша - Норвегия

Възобновена е работата по газопровода Полша - Норвегия Снимка: notesfrompoland.com

Строителството му беше спряно миналия май заради проблем с екологичното му разрешение.

Сега е възобновена работата по газопровода в частта му в Дания, именно където екологичната оценка наложи временно спиране на строителството. Съоръжението ще свърже Полша с газовите находища в Норвегия и ще помогне на Варшава да намали зависимостта си от руския внос, коментира Euronews.

Строителството на 900-километровия тръбопровод започна през 2018 г., и трябва да влезе в експлоатация през октомври, като се планира да постигне пълен капацитет на 1 януари 2023 г.

С годишен транспортен капацитет от 10 милиарда m3 газ, газопроводът трябва да гарантира половината от потреблението на Полша, която още преди три години обяви, че краят на 2022 г. ще бъде и последен период от огромния договор на страната с руския „Газпром“. Но тази добра новина за Варшава може да усложни доставките за останалата част от Европа.

Производството на природен газ в Норвегия, вторият по големина доставчик на газ в Европа след Русия, работи на пълен капацитет, така че, газът, който ще получи Полша, вече няма да стига до потребителите в Западна Европа. Но според ЕС, блокът ще може да се справи напълно без руски газ „много преди 2030 г.“ 

За целта Европа търси алтернативи, като втечнен природен газ (LNG), транспортиран с кораби от САЩ, Катар или Африка. Вносът му обаче изисква изграждането на терминали или най-малкото закупуването на плаващи съоръжения за съхранение и регазификация на вносния LNG.

Изправена пред спирането на "Северен поток 2", Германия спешно поднови три проекта за инсталиране на терминали за втечнен природен газ, считани досега за неприоритетни. Единият може да е готов за зимата 2023/24, другите два - не преди 2026 година.

Финландия обяви днес проект за отдаване на плавателен терминал под наем за внос на LNG, като офертата вероятно е насочена към Литва, Латвия и Естония - трите балтийски страни, които обявиха, че са спрели вноса на руски газ от 1 април.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: