Натискът на Запада върху Берлин се засилва: целта е отказ от руския газ

Натискът на Запада върху Берлин се засилва: целта е отказ от руския газ Снимка: aa.com.tr

Официален Берлин няма еднозначна позиция относно санкциите срещу руските енергоносители

След 50 дни от началото на войната между Русия и Украйна, Германия е изправена пред нарастващ натиск да спре да купува руски газ.

Страхувайки се от негативното въздействие на санкциите върху националната икономика, официален Берлин се опитва да маневрира, без да заема ясна позиция относно ограниченията върху вноса на енергия от Русия.

Междувременно критиките към позицията на Германия сред обществеността на западните страни се засилват.

Германия, практически „прикована“ към Русия с тръбопроводи, не е в състояние да наложи строги санкции срещу енергийния сектор на Русия. Това води до сформиране на схващането, че „ФРГ финансира войната на Русия срещу Украйна“.

Войната между Русия и Украйна актуализира темата за човешките и моралните ценности на Запад.

В тази връзка локомотивът на европейската икономика, Германия, се сблъсква със силен обществен натиск и критики през последните седмици.

Кадри от Украйна променят възгледите на хората за миналото и ги кара да преосмислят приоритетите си. Критиците на Берлин казват, че германското правителство поставя икономическите си интереси пред нарушенията на правата на човека в Европа.

В същото време на втори план остава фактът, че Германия  повече от много европейски страни зависи от руския нефт, газ и въглища. Страната внася от Русия 55 процента от своя природен газ, 35 процента от петрола и 45 процента от въглищата.

Експерти смятат, че германската икономика ще се сблъска със сериозна рецесия, ако Берлин спре да внася енергия от Русия.

Пет икономически мозъчни тръста, включително Института за икономически изследвания (Ifo), заявиха, че Германия може да загуби 220 милиарда евро през следващите 2 години, ако вносът на енергия от Русия бъде спрян.

Анализаторът и стратег във финансовата компания Bluebay Asset Management Тимъти Аш каза пред Анадолската агенция, че жителите на Германия носят  голяма отговорност за случващото се в Украйна, тъй като през последните 20 години те непрекъснато изглаждаха резонанса от политиката на руския президент Владимир Путин.

Според него много бивши германски политици сега са в бордовете на директорите на руски компании, а Германия като цяло "поради алчност" е станала прекалено зависима от евтиния руски петрол и газ.

Германия сега е изправена пред енергийна дилема заради собствените си политически грешки, казва той.

Аш заяви, че има много доказателства, че Русия е лош партньор. „Грузия, Крим, Сирия, Либия и други... Наистина ли германците са толкова късогледи? Може би са били заслепени от евтиния руски газ?“, коментира той.

Експертът смята, че днес Русия представлява заплаха за сигурността на цяла Европа. Ако Путин успее в Украйна, цяла Европа ще се окаже в опасност, отбелязва той.

aa.com.tr

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: