Новото старо лице на дясната претендентка за президентския пост във Франция

Новото старо лице на дясната претендентка за президентския пост във Франция Снимка: republicworld.com

Политолози твърдят, че Марин Льо Пен е загърбила крайно десните си принципи и се е ориентирала към интересите на „обикновените французи“ и националния суверенитет.

Някои стъпки в последните метри на предизборния маратон обаче показват, че г-жа Льо Пен може би е променила имиджа си, но не и същността си. В своята програма тя в една или друга форма прокарва националистическите идеи на своя баща, крайно десният Жан-Мари Льо Пен, основател на френския Национален фронт - партията, от която през 2015 г. е изключен, защото защитава нацисткия режим във Франция и открита заявява, че Холокостът е просто „детайл от историята“. 

Преименувана на Национален съюз през 2018 г., партията на  Марин Льо Пен избягва да обори или да се отрече от тези позиции. В типичен за националистическото движение стил, привържениците на Марин Льо Пен не допускат и коментари по "неудобни теми". Това стана повод „да отстранят“ от пресконференция на лидерката си протестираща, която се опита да припомни връзките на кандидат-президентката с Владимир Путин, за който с основание се говореше, че е финансирал партията ѝ. 

Демонстратката се появи с голяма снимка, показваща г-жа Льо Пен на посещение при руския президент през 2017 г., което трябваше да припомни на присъстващите посоката в международната политика на крайно дясната кандидатка. Присъствието на множество медии не попречи на охранителите на пресконференцията да повалят на земята неканената посетителка и да я извлекат навън, избягвайки по крайно дясна традиция всеки опит за критика или насочване на въпросите в нежелана посока.

В последните дни на кампанията си Марин Льо Пен призовава всички, които не са гласували за Еманюел Макрон на първия тур, да я подкрепят, за да изградят заедно „суверенна" Франция. Предизборната ѝ програма включва референдум за ограничаване на емиграцията и закон, който дава предимство на „оригиналните французи“ във всички области на живота – на трудовия пазар, в здравеопазването, обществения живот, ползването на социална подкрепа и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: