„Опасни връзки“ с Русия: Сърбия под натиска на Европейския съюз

„Опасни връзки“ с Русия: Сърбия под натиска на  Европейския съюз Снимка: Tanjug

Изборите в Сърбия приключиха и дипломатическият натиск от ЕС върху официален Белград се засили

Европейски чиновници казват, че Сърбия трябва да избере кого да подкрепи в условията на война  в Украйна. Сръбското правителство заяви, че няма да налага санкции срещу Русия.

Предния ден бяха направени директни изявления от най-влиятелната държава от ЕС. Германският външен министър Аналена Бърбок подчерта:

"Ако искате да станете член на Европейския съюз, а Сърбия го иска, тогава централният въпрос е подкрепата за външната политика на Европейския съюз и подходящи санкции в такива моменти."

Сърбия преди това гласува за спиране на участието на Русия в Съвета на ООН по правата на човека, според президента Александър Вучич, поради натиск от Запад. Тогава Европейският съюз реши да изключи Сърбия от списъка на страните, срещу които са наложени санкции за внос на руски петрол.

Политологът Сузана Грубжешич казва пред Euronews: „Новата външна политика на Германия се развива към намиране на отговори на много труден въпрос – с нас ли сте или срещу нас? Ако наложите санкции срещу Русия, това означава, че сте с нас, ако не налагате санкции, тогава вие сте срещу нас”.

Президентът на Сърбия твърди, че от началото на войната страната е подложена на огромен натиск и заплахи от санкции, изтегляне на инвеститори и спиране на процеса на евроинтеграция.

Някои наблюдатели смятат, че Сърбия няма да може да се защити от този натиск и ще бъде принудена да наложи някакъв вид санкции срещу Русия.

Сигурен съм, че ЕС и основно водещите държави от блока, като Германия и Франция, разчитат Сърбия да промени външната си политика, но тя не трябва да прави това, нека бъдем реалисти, това е волята на Сърбия, но също така съм сигурен, че натискът става все по-сериозен”,  заяви пред Euronews политическият анализатор Неманя Ситплия.

Белград казва, че Сърбия ще остане военно неутрална страна и ще се стреми да поддържа партньорски и приятелски отношения с Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: